Vier op tien verkeersongevallen met kinderen gebeuren op weg van en naar school. Negen op tien van deze ongevallen vinden plaats buiten de onmiddellijke schoolomgeving. Alleen ingrijpen in de specifieke schoolomgeving blijkt dus ruim onvoldoende om verkeersveiligheid naar school te garanderen.
Route2School verbetert verkeersveiligheid op schoolroutes
Slimme steden doen daarom beroep op de gebruikers van schoolroutes om deze veiliger te maken.
Met Route2School leren steden en gemeenten eerst en vooral hoe leerlingen naar school komen en welke fietsroutes ze nemen. En nog belangrijker: hoe ze die routes ervaren en welke knelpunten ze onderweg tegenkomen.
Deze data laten toe om prioriteiten te stellen, en vaak zijn er heel wat kleine quick-wins te realiseren die een ongelooflijk verschil maken.
Van informatie over het verplaatsingsgedrag van leerlingen naar veilige schoolroutes
Data verzamelen
Leerlingen, ouders en leerkrachten brengen problemen in kaart door digitaal
- knelpunten op weg van en naar school te melden
- mogelijke oplossingen voor te stellen
Analyse
Route2School onderzoekt het verplaatsingsgedrag van leerlingen en de knelpunten en problemen op de schoolroutes. Samen met de gemeente, de politie en de scholen gaan we op zoek naar passende oplossingen.
Communicatie
Alle informatie van de gebruikers komt op een digitale schoolroutekaart.
Iedereen kan deze zowel op de website als op de smartphone-app raadplegen.
Advies
Route2School formuleert adviezen ter verbetering van de mobiliteitssituatie. Samen met de gemeente, de politie en de scholen stellen we een actieplan op. De oplossingen situeren zich op vlak van infrastructurele aanpassingen, educatie, sensibilisering en handhaving.
Actief in 73 gemeenten
- 800 aangesloten scholen
Sterke punten van deze Smartville oplossing
Veiligere schoolroutes
Dankzij het letterlijk in kaart brengen van routes en knelpunten kunnen prioritair problemen opgelost worden.
Verbondenheid van burgers
Door hen de mogelijkheid te geven om deel te nemen aan het beleid verhoogt hun betrokkenheid. Burgers zien ook effectief verandering op basis van hun eigen daden.